Acidoza metabolică: cauze, simptome și remedii pentru reechilibrarea pH-ului corpului

14-08-2023

 

 

Știai că echilibrul pH-ului, cunoscut și sub numele de echilibru acido-bazic, contribuie la buna funcționare a organismului?

 

pH-ul este o metodă de măsurare a gradului de aciditate și de bazicitate a sângelui. PH-ul la care organismul funcționează adecvat are o valoare între 7.35 și 7.45. Măsurarea nivelului acidobazic din sânge contribuie la identificarea patologiilor asociate cu sistemul cardiovascular, sistemul central și nervos ce pot interveni ca urmare a interferării cu acest echilibru între baze şi acizi.

 

 

Atunci când pH-ul sângelui devine mai acid, intervine un dezechilibru care reduce concentrația de bicarbonat de sodiu în organism. Acest dezechilibru este cunoscut sub numele de acidoză metabolică și poate avea efecte negative asupra corpului tău.

 

De aceea, te invităm să vedem care sunt cauzele, simptomele și remediile acidozei metabolice și să aflăm cum putem reechilibra pH-ului corpului.

 

Ce este acidoza metabolică?

 

Acidoza metabolică este o dereglare a echilibrului acido-bazic al corpului care scade drastic pH-ul sângelui. Tulburarea poate fi declanșată de o producție crescută de acizi sau printr-o pierdere digestivă sau renală de bicarbonaţi.

 

Acest dezechilibru determină organismul să compenseze și să încerce să elimine acidul. Evacuarea se realizează cu ajutorul plămânilor care oxidează acizii (eliminând astfel cu fiecare expiraţie vaporii de apă), şi al rinichilor care elimină acidul prin urină. De cele mai multe ori, corpul poate trece prin hiperventilare.

 

Acidoza metabolică este considerată de fapt un semn clinic al unei alte boli, de aceea este important să recunoști cauza acidozei pentru un tratament adecvat.

 

 

Cum se interpretează acidoza metabolică?

 

Pentru interpretarea echilibrului acido-bazic sunt necesare următoarele analize: 

  • pH-ul;
  • presiunea arterială a dioxidului de carbon;
  • concentrația de bicarbonat.
 

Toate aceste elemente se pot recolta din sângele arterial. 

 

Într-o formă simplificată, acidoza metabolică poate fi interpretată ca o perturbare a echilibrului chimic al corpului, în care excesul de acizi nu poate fi corect compensat, determinând scăderea pH-ului sanguin sub nivelul normal.

 

Cauzele acidozei metabolice

 

De obicei, debutul acidozei metabolice este cauzat de mai multe mecanisme ce acționează simultan. Trebuie spus însă că această tulburare este clasificată ca fiind cu gaura normală anionică sau cu gaura anionică mare.

 

Cauzele acidozei metabolice non-GAP cuprind:

  • insuficiență renală sau defectuoasă a bicarbonatului renal;
  • acidoză tubulară renală;
  • diaree.

Cauzele acidozei metabolice cu GAP cuprind:

  • Azotemia sau afecțiunea în care nivelurile de azot în sânge (sub formă de uree și creatinină) sunt foarte crescute;
  • Aportul excesiv sau producția excesivă endogenă de acizi nevolatili. Cetoacidoza diabetică, acidoza lactică sau acidoza cauzată de aportul de precursori de acizi pot determina apariția afecțiunii;
  • Toxicitatea la salicilați sau atunci când substanțele chimice care includ acidul salicilic, găsit în medicamente precum aspirina) depășește limitele normale și devine dăunătoare sănătății.

 

Simptomele acidozei metabolice

 

Simptomatologia clinică pe care o determină instalarea acestei tulburări este nespecifică, însă de cele mai multe ori este reprezentată de: inapetenţă (lipsa poftei de mâncare) tahicardie (accelerarea bătăilor inimii) tahipnee (accelerarea respirației din cauza unor boli ale aparatului respirator) deshidratare, în formele severe instalându-se letargia sau chiar coma.

 

 

Simptomele acidozei metabolice pot varia în funcție de gravitatea și cauza subiacentă a afecțiunii. Acestea pot include:

 

 
  1. Respirație rapidă și adâncă (hiperventilație): Corpul încearcă să compenseze aciditatea crescută prin eliminarea excesivă de dioxid de carbon prin respirație accelerată și profundă;
  2. Slăbiciune și oboseală: Nivelul crescut de aciditate poate afecta funcționarea musculară și metabolismul energetic, ducând la slăbiciune și oboseală generalizată;
  3. Dureri de cap: Aciditatea crescută poate afecta circulația cerebrală și poate cauza dureri de cap;
  4. Scăderea apetitului: Acidoza metabolică poate afecta apetitul și digestia;
  5. Confuzie sau dezorientare: Nivelurile anormale de pH pot afecta funcționarea normală a creierului, determinând confuzie, dezorientare sau dificultăți de concentrare, poate chiar letargie;
  6. Respirație rapidă și superficială: Aceasta poate fi o reacție a corpului la încercarea de a compensa aciditatea crescută;
  7. Slăbirea ritmului cardiac: Aciditatea excesivă poate influența funcția inimii și poate duce la bătăi neregulate sau mai lente ale inimii;
  8. Grețuri și vărsături: Stomacul și sistemul digestiv pot fi afectate, provocând grețuri și vărsături;
  9. Modificări ale pielii și unghiilor: Pot apărea modificări ale culorii pielii sau ale unghiilor.

 

În practica medicală de zi cu zi, medicii se mai pot confrunta şi cu situaţii în care pacientul este asimptomatic, diagnosticul de acidoză metabolică fiind stabilit paraclinic, prin determinarea gazelor sanguine.

 

Reechilibrarea pH-ului corpului

 

Reglarea nivelului de pH se poate realiza în general adoptând o dietă echilibrată, un stil de viață sănătos care să includă mișcare zilnică pentru a preîntâmpina dezechilibrele generate de stresul și emoțiile negative, mâncarea nedigerată și medicamente.

 

În principiu, ai nevoie de o dietă alcalină, bogată în clorofilă, hidratare și multă mișcare. Trebuie spus că apa ionizată sau alcalină e inclusă și ea în categoria aceasta a reglării pH-ului deoarece această apre are un pH cu valoarea ridicată și este bogat în oxigen.

 

Mai mult, îți recomandăm și această pară de duș care conferă apei un pH optim și ionizează apa încărcând-o cu ioni negativi, la fel cum ai putea să încerci și săpunul cu cristale de turmalină care contribuie la revitalizarea şi trezirea celulelor din piele.

 

Până data viitoare, îți dorim multă sănătate și un stil de viață echilibrat!