10 semne că ai lipsă de vitamina D și tratamente naturiste
Vitaminele sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului nostru, iar vitamina D este una dintre cele mai importante substanțe nutritive de care corpul nostru are nevoie. Este produsă în organism când pielea este expusă la soare, dar se găsește și în alimente precum peștele gras, ouăle și produsele lactate.
Carenţa de vitamina D este foarte frecventă, estimându-se că aproape un miliard de oameni de pe glob se confruntă cu această problemă. Chiar dacă deficitul de vitamine nu se manifestă prin simptome concrete, aceasta poate cauza probleme de sănătate, precum fragilitate osoasă și slăbiciune musculară.
De aceea, ți-am pregătit o listă de 10 semne că ai lipsă de vitamina D care să te ajute să identifici la timp acest deficit.
Ce reprezintă carența de vitamina D?
Carența sau deficitul de vitamina D înseamnă că nu există suficientă substanță nutritivă în corp. Acest deficit poate apărea, în general, ca urmare a expunerii limitate la lumina naturală, tulburărilor de absorbție intestinală sau a unui plan alimentar care nu include surse naturale de vitamina D.
Un stil de viață sănătos, un plan alimentar echilibrat și suplimentele de vitamine precum Omega Essential, îți pot asigura aportul necesar de substanțe nutritive de care corpul tău are nevoie.
Din păcate, semnele și simptomele în carența de vitamina D nu sunt foarte foarte specifice și, de cele mai multe ori, acestea sunt confundate cu alte afecțiuni de sănătate. O carență de vitamina D poate duce la apariția osteoporozei (scăderea densității osoase), la probleme cu sistemul imunitar (sensibilitate mai mare la infecții), dar și la apariția hiperparatiroidismului secundar.
10 semne că ai lipsă de vitamina D
După cum spuneam, simptomele carenței de vitamine pot fi ușor trecute cu vederea și, dacă nu le cunoști foarte bine, există riscul de a le asocia cu alte afecțiuni.
Iată care sunt cele mai importante 10 semne ale carenței de vitamine pe care le-ai putea ignora.
Oboseala, semn că ai vitamina D scăzută
Dacă te simți mereu obosit și fără energie, acesta ar putea fi un semn că nivelul tău de vitamina D este scăzut. Senzația de moleșeală, de parcă ți s-au descărcat bateriile, poate fi din cauza deficitului de vitamina D. Nu lăsa oboseala să-ți devină prieten pe termen lung și încearcă aceste vitamine pentru oboseală.
Slăbiciune musculară la nivelul brațelor și coapselor
Un alt semn al lipsei de vitamine poate fi slăbiciunea musculară însoțită de durerile musculare. Aceste crampe apar din senin și trec la fel de repede cum au apărut.
Totuși, trebuie menționat că motivele pentru care apar aceste simptome, pot fi multiple, mai ales dacă întâmpini deja afecțiuni asociate articulațiilor din cauza vârstei. Slăbiciunea musculară la nivelul brațelor și coapselor mai poate fi cauzată și de lipsa magneziului. Poți încerca și remedii naturale pentru întărirea oaselor.
Rezistență fizică scăzută, simptom al deficienței de vitamina D
Lipsa vitaminei D poate duce la slăbirea mușchilor și la oboseală mai rapidă în timpul activităților fizice. De asemenea, vitamina D este esențială pentru sănătatea sistemului cardiovascular, ceea ce poate influența capacitatea de efort fizic susținut.
Așadar, dacă practici activități fizice, e bine să completezi aportul de vitamina D pentru a avea o rezistență mai bună.
Sistem imunitar slab, semn că ai lipsă de vitamina D
Dacă te confrunți des cu răceli sau alte infecții, nivelul scăzut de vitamina D ar putea să-ți slăbească sistemul imunitar. Specialiștii spun că limfocitele care distrug bacteriile și virusurile din organism, sunt mai puțin active în cazul persoanelor care au o producție mică de vitamina D.
Prezența vitaminei D le activează pentru a se duce către locul infecției și pentru a remedia problema de sănătate.
Deteriorarea funcțiilor cognitive
Lipsa de vitamina D mai este asociată cu dificultăți în concentrare și memorie. Deteriorarea aceasta a funcțiilor cognitive poate duce inclusiv către demență. Pe lângă problemele de memorie, deficitul de vitamina D crește riscul de a avea schizofrenie.
Apariția problemelor gastro-intestinale
Dacă ai întâmpinat probleme cu digestia sau absorbția nutrienților, acestea pot fi cauzate de deficitul vitaminei D din organism. Când intestinul subțire nu poate absorbi suficient calciu și fosfor din alimente, acest lucru duce la probleme digestive.
În plus, unele studii sugerează că deficitul de vitamina D poate fi asociat cu inflamații intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.
Schimbările bruște de dispoziție, asociate lipsei vitaminei D
Lipsa de vitamine poate influența felul în care te simți. De cele mai multe ori, atunci când vine toamna, se instalează o tristețe inexplicabilă. Ei bine, această tulburare asemănătoare depresiei apare în acea perioadă a anului când zilele sunt mai scurte. Specialiștii recomandă suplimentele cu vitamina B6, care îmbunătățesc starea de spirit, dar și vitaminele naturale pentru sezonul rece.
De asemenea, poți încerca și tratamente naturiste pentru astenia de toamnă.
Probleme cu pielea și vitamina D
Pielea este principala sursă de producție a vitaminei D în organismul nostru. Dacă ai pielea foarte închisă la culoare sau petreci puțin timp în soare, ai un risc mai mare de a avea deficit de vitamina D.
Deteriorarea firului de păr
Vitamina D joacă un rol foarte important și în creșterea firului de păr. Nivelul scăzut de vitamina D poate afecta ciclul de creștere al părului, ceea ce duce la subțierea firului de păr, fragilitate și chiar căderea excesivă a acestuia.
De asemenea, un astfel de deficit poate contribui la apariția problemelor scalpului, cum ar fi mătreața și iritațiile.
Supraponderabilitate, semn al lipsei de vitamina D
Despre vitamina D este important să știi că este liposolubilă, adică ea este solubilă în ceea ce înseamnă grăsimi. Cu alte cuvinte, aceasta joacă un rol important în pierderea greutății.
În ceea ce privește aportul de vitamina D pe care trebuie să îl asiguri corpului, doza zilnică recomandată pentru un adult este de 1000-2000 de UI (unități internaționale). Partea bună este că prin expunerea la soare preț de 20 de minute, de 2-3 ori pe săptămână, organismul va obține această doză de vitamina D.
Monitorizarea producției de vitamina D din corp şi luarea măsurilor necesare sunt paşi importanţi în prevenirea carenţei de vitamina D, înainte ca aceasta să îți afecteze calitatea vieții.
Fii mereu sănătos!