Afla ce trebuie sa faci pentru o acuitate vizuala buna

23-07-2021

Cum să nu ai probleme cu acuitatea vizuală

 

 

 

 

 

Gust, miros, auz, atingere, văz.

 

Avem 5 simțuri care ne ajută să ne orientăm în timp și-n spațiu. Datorită lor, cunoaștem mai bine mediul înconjurător, ne putem bucura de viață și de tot ce ne oferă ea.

 

Numai gândește-te cum ar fi să te servească cineva cu o prăjitură delicioasă, iar tu să nu mai nici simțului mirosului și nici pe cel al gustului. Sau cum ar fi să mergi într-un magazin de parfumuri și toată lumea din jur să vorbească despre mirosul minunat din încăpere, iar tu să nu simți nimic.

 

Însă astăzi nu vom vorbi despre toate simțurile, ci doar despre văz. Simțul văzului este unul dintre cele mai importante simțuri deoarece asigură 90% din informațiile primite din mediul extern. Acest lucru înseamnă că trebuie să ai o acuitate vizuală bună pentru a te orienta în mediul înconjurător și nu numai.

 

Însă, ce înseamnă să ai o acuitate vizuală bună?

 

Atunci când vorbim despre acuitatea vizuală, ne referim la capacitatea ochiului de a aprecia și a distinge formele, dimensiunile precum și detaliile obiectelor din jur. Practic, o acuitate vizuală bună înseamnă că vezi bine și distingi corespunzător ce se află în jurul tău.

 

Însă, în ultimul timp, problemele ce țin de acuitatea vizuală s-au înmulțit. Cauzele sunt multiple:

folosirea îndelungată a gadgeturilor;

expunerea îndelungată la o lumină prea puternică;

clipirea rară.

 

Ce trebuie să știi despre principalele probleme oculare

Așa cum spuneam mai sus, este foarte important să ai o acuitate vizuală bună pentru a te orienta corespunzător și a-ți duce la bun sfârșit activitățile de zi cu zi. Dacă vrei să depistezi din timp eventualele probleme în ceea ce privește acuitatea vizuală, uite la ce ar trebui să fii atent:

dacă ai vederea încețoșată constant;

dacă simți nevoia să apropii ecranul laptopului atunci când lucrezi;

dacă ai tendința de a îndepărta cartea atunci când citești, iar conturul literelor nu este foarte clar.

 

Află cum contribuie spirulina bio la ameliorarea afecțiunilor oculare.

 

Tot ce am enumerat mai sus are ca rezultat scăderea acuității vizuale și trebuie să vizitezi medicul oftalmolog pentru un diagnostic corespunzător.

 

Haide să aflăm care sunt principalele afecțiuni care scad acuitatea vizuală și să aflăm cum le putem preveni.

 

Sindromul ochiului uscat sau alacrimia

 

Este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni oculare. Sindromul ochiului uscat este de multe ori asociat cu statul în fața calculatorului sau cu utilizarea îndelungată a gadgeturilor care emit lumina albastră. Cauza acestei afecțiuni este absența lichidului lacrimal care menține umiditatea la nivelul globului ocular.

 

Cum poți preveni sindromul ochiului uscat:

nu direcționa ventilatorul sau aerul condiționat direct spre ochi;

ia pauze regulate dacă citești sau lucrezi cu ecrane digitale;

plasează ecranul laptopului sub nivelul ochilor pentru a reduce evaporarea lichidului lacrimal.

 

Conjunctivita

 

Conjunctivita este inflamația membranei transparente care acoperă partea interioară a globului ocular și a pleoapelor. Manifestările acestei afecțiuni oculare sunt diverse: mâncărime constantă, senzație de corp străin, secreții alb-gălbui.

Cum previi conjunctivita:

evită atingerea directă a ochilor sau a pleoapelor fără să-ți igienizezi mâinile;

evită folosirea produselor cosmetice expirate;

dacă porți lentile de contact, curăță-le riguros de fiecare dată înainte de a le folosi.

 

Glaucomul

 

Glaucomul este caracterizat prin presiunea creșterii intraoculare, afectând nervul optic și ducând la orbire laterală. Acesta poate fi depistat doar de un medic oftalmolog.

Cum împiedici agravarea glaucomului:

diagnostic precoce;

controale oftalmologice frecvente.

 

 

Orjeteul

 

Denumit popular ,,ulcior’’, orjeletul reprezintă un abces care apare la marginea pleoapei. Acesta apare atunci când o glandă sebacee (glandele microscopice situate la nivelul dermei) este infectată cu bacteria denumită stafilococ auriu.

 

Cum previi orjeletul:

igiena riguroasă a mâinilor;

demachiere corespunzătoare;

evitarea zonelor cu praf;

folosirea ochelarilor de protecție.

 

Pe lângă recomandările de mai sus, un stil de viață sănătos te va ajuta să menții sănătatea ochilor tăi. Consumă alimente precum spanac, mazăre, broccoli și morcovi galbeni. Acestea reprezintă o sursă bogată de luteină, un antioxidant cu efecte benefice în prevenirea afecțiunilor oculare.

 

Pe lângă luteină, mai există o substanță care te poate ajuta să-ți menții sănătatea oculară. Aceasta se numește zeaxantină și un aport corespunzător este esențial pentru o acuitate vizuală bună. Găsești această substanță în pătrunjel, dovleac și morcov.

 

De asemenea, pentru a-ți menține sănătatea oculară, cere-i sfatul medicului tău și include în meniul zilnic Spirulină naturală, aceasta contribuind la ameliorarea afecțiunilor oculare și îmbunătățind acuitatea vizuală.

 

Sperăm ca sfaturile și recomandările noastre să te ajute să-ți menții o acuitate vizuală bună ca să te poți bucura din plin de viață.

 

Până data viitoare, îți dorim sănătate!