Ce ceaiuri sunt bune pentru curățarea ficatului?
Ce ceaiuri sunt bune pentru curățarea ficatului?
Ficatul este un organ important care-ți ajută corpul să funcționeze corespunzător. Însă, uneori, din cauza alimentelor mult prea grase sau prea procesate pe care le consumi, are nevoie de ajutor în procesul de detoxifiere, chiar dacă unul dintre rolurile lui principale este de filtra sângele și de a elimina toxinele din organism.
Așa că, este necesar să adaugi în meniu alimente, fructe, legume, smoothieuri și ceaiuri care curăță ficatul pentru a ajuta acest organ important să-și îndeplinească cât mai bine funcțiile.
Află, din articolul special pe care ți l-am pregătit, mai multe informații importante despre funcționarea lui, care sunt rolurile pe care le are în organism și ce ceaiuri bune pentru detoxifierea ficatului poți încerca.
Ficatul și rolurile lui în organism
Ficatul este un organ compus din doi lobi inegali, cu o greutate care poate ajunge până la 1800 de grame. Acesta face parte din aparatul digestiv și are până la 500 de funcții, care se împart în două categorii majore:
-funcții de sinteză.
-funcții de detoxifiere.
Cele mai cunoscute roluri pe care le are ficatul în organismul nostru și pe care trebuie să le știi sunt următoarele:
-producerea bilei (ajută la digerarea lipidelor sau a substanțelor grase),
-transformarea acidului lactic în glucoză, esențială în furnizarea energiei (în urma activității intense, mușchii produc acid lactic),
-transformarea amoniului, o substanță toxică pentru organism, în uree, eliminată ulterior prin urină,
-reglarea coagulării sângelui,
-producerea albuminei, o proteină esențială pentru plasmă,
-procesarea hemoglobinei, o proteină esențială pentru producerea fierului,
-menținerea glicemiei în limite normale,
-filtrarea substanțelor toxice care pătrund în organism,
-stocarea rezervelor de vitamina A, D, E, K și distribuirea acestora atunci când e necesar,
-influențarea hormonilor tiroidieni (tiroxina și triiodotironina),
-transformarea glucozei în glicogen pentru stocare și pentru folosirea ulterioară ca sursă de energie pentru organism.
Ficatul are nevoie de detoxifiere?
Din câte poți observa, ficatul este un organ cu multe funcții importante care ne ajută organismul să funcționeze corespunzător. Dar are el nevoie de detoxifiere?
Așa cum am mai discutat și în prima parte a articolului, da, ficatul are nevoie de ajutor din când în când, mai ales dacă meniul tău zilnic include alimente grase, multe dulciuri, și carne roșie în cantități mari (porc, miel, vită, capră).
Aceste alimente sunt mult mai greu de procesat de către ficat, de aceea este indicat să le consumi în proporții cât mai mici și să integrezi în meniul tău și alimente care curăță ficatul, cum ar fi:
-sfecla,
-morcovii,
-mere,
-avocado,
-usturoi,
-legume cu frunze verzi.
Pe lângă aceste fructe și legume, mai poți grăbi procesul de detoxifiere cu ceaiuri care curăță ficatul. Care sunt acestea?
Ceaiuri care curăță ficatul
Fie că-ți place să-l bei cald sau rece, ceaiul nu numai că te hidratează, dar te ajută să fii mai sănătos. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit puterea vindecătoare a plantelor, așa că de ce să nu o redescoperi și tu?
Să aflăm împreună care sunt cele mai bune ceaiuri pentru eliminarea grăsimilor din ficat.
Ceaiul verde ajută la curățarea ficatului
Cu siguranță știi că ceaiul verde este recomandat pentru detoxifiere. Ei bine, află că acest tip de ceai este recomandat pentru curățarea ficatului datorită cantității mari de flavonoizi pe care le conține.
Flavonoizii sunt substanțe care se regăsesc în anumite fructe cum ar fi căpșunile, portocalele, merele, zmeura sau prunele și în legume ca ceapa, roșiile și cartofii dulci. Acestea au proprietăți antioxidante.
Îți mai amintești că discutam dacă una dintre cele mai iubite tipuri de cafea, și anume cafeaua cu Ganoderma conține antioxidanți? Ei bine, este vorba despre aceleași substanțe care ajută eliminarea radicalilor liberi din organism.
Bineînțeles, regăsești aceste substanțe și în ceaiul verde, care conține flavonoide de tip catechine, folosite ca adjuvante în îmbunătățirea și susținerea funcțiilor hepatice.
Pentru a te bucura de beneficiile ceaiului verde, ai grijă ca apa să nu clocotească. Lasă frunzele la infuzat timp de 3-4 minute.
Ceaiul Mursalski, cel mai bun ceai pentru detoxifierea ficatului
Ceaiul Mursalski nu numai că a fost folosit în programele de pregătire ale astronauților sovietici, dar ajută și la întărirea imunității. Beneficiile ceaiului Mursalski sunt nenumărate:
-adjuvant pentru afecțiuni cardiace,
-adjuvant pentru afecțiuni renale,
-asigură protecție gastrică,
-rezolvă dereglările tranzitului intestinal,
-ajută procesele de detoxifiere,
-ajută la prevenirea bolii neurologice Alzheimer.
Ceaiul Mursalski are și o compoziție chimică specială care îl diferențiază de celelalte ceaiuri. Acesta conține magneziu, cobalt, fier, seleniu, calciu și potasiu.
Similar cu ceaiul verde sau cafeaua cu Ganoderma, ceaiul de munte conține antioxidanți care ajută la eliminarea efectelor pe care le au radicalii liberi asupra organismului. Implicit, acesta ajută ficatul, îmbunătățind procesele de detoxifiere.
Ceaiul de gălbenele pentru regenerarea ficatului
Un alt ceai potrivit pentru regenerarea ficatului este ceaiul de gălbenele. Recomandat în cure de detoxifiere și folosit ca adjuvant pentru cei care suferă de afecțiuni hepatice, ceaiul de gălbenele are efect antiseptic și antiinflamator, aceste plante ajutând la eliminarea toxinelor din ficat și la stimularea secreției de bilă.
Ai aflat care sunt cele mai bune ceaiuri pentru protecția și curățarea ficatului, acum tot ce îți mai rămâne este să începi o cură de detoxifiere serioasă. Te așteaptă aici un ghid pentru detoxifierea organismului.
Fii mereu sănătos!
Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.