Diabetul zaharat: tipuri, simptome si metode de evitare
Diabetul: tipuri, simptome și metode de evitare ale acestuia
Despre diabet se vorbește des, dar subiectul merită tratat într-o notă optimistă pentru că indiferent de tipul cu care ești diagnosticat, această afecțiune poate fi controlată, iar tu te poți bucura în continuare de activitățile care îți fac plăcere.
Iată de înseamnă diabetul și toate implicațiile sale, dar și cum poți controla cu succes acest diagnostic!
Ce este diabetul?
Așa cum ai auzit în repetate rânduri, diabetul este o afecțiune a pancreasului, organul responsabil de secreția insulinei în organism. Hormonul de insulină este foarte important pentru că menține nivelul de glucoză din sânge în parametrii normali.
Pe scurt, toate alimentele pe care le consumi se transformă în glucoză, substanță ce ajunge în sânge. Insulina favorizează transferul glucozei din sânge în celule. Ajunsă în celule, glucoza alimentează organismul cu energie.
În caz de diabet zaharat, organismul uman nu produce suficientă insulină sau nu utilizează în mod adecvat insulina de care dispune. Când scade numărul de celule pancreatice responsabile de producerea inulinei, nivelul de glucoză nu mai poate fi gestionat corespunzător de organism și se înregistrează valori glicemice peste medie.
Glicemia se referă la nivelul de zahăr din sânge și poate fi determinată în diverse momente din zi. Valoarea glicemică normală variază între 70 și 100 mg/dl. Cel mai potrivit moment pentru determinarea valorii glicemice este dimineața, înainte de micul dejun.
Ține cont că după ce ai consumat diverse alimente, glicemia crește până la 140 mg/dl, iar după maxim două ore scade.
O glicemie care nu scade sub 125 mg/ dl este considerată hiperglicemie, în timp de valoarea glicemică sub 70 mg/ dl indică hipoglicemia.
Pentru persoanele diagnosticate cu diabet este ideal să își supervizeze glicemia în fiecare zi cu ajutorul unui aparat glucometru.
Tipuri de diabet
Așa cum te așteptai, există mai multe tipuri de diabet în funcție de gravitate. Iată-le!
1. Diabetul zaharat de tip 1
Este autoimun și presupune distrugerea completă a celulelor producătoare de insulină. În lipsa acestui hormon esențial pentru supraviețuire, ai nevoie de un substitut. De aceea, diabetul de tip 1 este cunoscut și sun denumirea de „diabet insulino-dependent” pentru că implică administrarea insulinei pe cale injectabilă.
2. Diabetul zaharat de tip 2
Nu duce la dispariția completă a celulelor care secretă insulină, însă cantitatea de insulină produsă este insufcientă pentru buna funcționare a organismului.
3. Diabetul gestațional
Este o variantă temporară a bolii și apare în cazul femeilor gravide în săptămânile 24 – 28 de sarcină. Deși lucrurile revin la normal după naștere, femeile care au fost diagnosticate cu diabet gestațional riscă să repete acceași experiență la sarcina următoare sau să fie diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 în cursul vieții.
4. Prediabetul
Este forma cea mai ușoară pentru că te afli în stadiul în care boala nu a evoluat și încă poate fi prevenită. Semnalul de alarmă este tras în momentul în care valorile glicemice atinse variază între 100 și 125 mg/dl.
Pentru mai multe informații, vezi și articolul nostru despre măsurile necesare pentru prevenirea diabetului zaharat.
Amintește-ți că glicemia și hemoglobina glicozilată sunt analizele care stabilesc tipul de diabet, dar și evoluții afecțiunii pentru o perioadă îndelungată de timp.
Simptomele hipoglicemiei și ale hiperglicemiei
După cum ai observat, valorile glicemice înregistrate indică dacă te confrunți cu hiperglicemia sau hipoglicemia. Pe lângă această metodă precisă, există și anumite simptome pe care trebuie să le tratezi cu suspiciune.
În caz de hiperglicemie, trebuie să te aștepți la următoarele semne din partea organismului tău:
-
deshidratarea organismului;
-
slăbirea masei musculare;
-
piele uscată;
-
pierdere în greutate;
-
scăderea tensiunii arteriale;
-
acuitate vizuală redusă;
-
oboseală.
O valoare glicemică de peste 300 mg/dl accentuează starea de greață și se poate solda cu intrarea în coma diabetică.
Și hipoglicemia, caracterizată prin valori de sub 70 mg/dl, are simptome specifice:
-
transpirație abundentă;
-
paloare;
-
pupile mărite;
-
puls rapid și puternic;
-
creșterea tensiunii arteriale;
-
creșterea tonusului musculare și senzație de încordare a mușchilor.
Cea mai la îndemână metodă pentru combaterea hipoglicemiei este administrarea zahărului. Dacă starea nu se ameliorează și apar și alte simptome cum ar fi agitația generală, senzație acută de foame, tremurul mânilor și contracții musculare sub formă de convulsii, pacientul este în pericol de comă hipoglicemică.
Ambele situații impun contactarea rapidă a unui medic.
Cum menții controlul asupra diabetului?
Pentru a menține diabetul într-un stadiu care să nu-ți afecteze viața de zi cu zi, există câteva soluții foarte ușor de aplicat.
Pe lângă tratamentul recomandat de medic și controalele regulate la diabetolog pentru a superviza evoluția bolii, un prim pas pe care trebuie să-l respecți pentru tot restul vieții este alimentația sănătoasă.
Alimentele permise, dar nu în cantități mari sunt cerealele, orezul, orzul, pâinea. Legumele și fructele proaspete sunt întotdeauna binevenite, dar ai grijă să eviți legumele bogate în amidon și fructele care conțin prea multe zaharuri. De asemenea, fructele oleaginoase sunt o alegere bună, printre ele numărându-se fisticul, nucile, alunele, cajul, migdalele etc.
Peștele, carnea, lactatele și ouăle sunt de asemenea permise, dar cu moderație. Pregătește-te de un regim alimentar bazat pe feluri de mîncare fierte sau preparate la cuptor. Amintește-ți că prăjelile sunt foarte nocive în caz de diabet.
E foarte important să elimini definitiv din meniul tău alimentele cu un aport mare de grăsimi, sarea, zahărul și alcoolul.
Suplimentele nutritive vin în completarea unui regim alimentar atent organizat. În stadiul de prediabet, dar și pentru controlul diabetului zaharat „insulino-dependent”, Chitosan îți este de un real ajutor. Acest supliment are darul de a combate obezitatea și te protejează împotriva bolilor de inimă.
La fel de eficiente se dovedesc și Cordyceps Sinensis cu extract din ciuperca tibetană și Zinc Tablete care garantează să ajute pancreasul, echilibrând funcția de producere a insulinei. În plus, zincul este un oligoelement capabil să reducă tulburările de vedere, prevenind chiar formarea cataractei.
Nu uita că alimentația echilibrată și suplimentele nutritive își sporesc efectul benefic dacă sunt însoțite de o porție zilnică de sport. În caz de diabet, cea mai prietenoasă formă de sport este mersul pe bicicletă sau plimbările regulate în aer liber.
Sperăm că informațiile despre diabetul zaharat îți sunt de ajutor și că te vei grăbi să iei măsurile necesare pentru o viață sigură și sănătoasă.
Până data viitoare, multă sănătate ție și tuturor celor dragi!
PRODUSE RECOMANDATE
|
||
|
Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.