Hipertensiune arteriala: valori tensiune, simptome si remedii

06-05-2020

Hipertensiune arterială: valori tensiune, simptome hipertensiune și remedii

 

În caz că te întrebi ce înseamnă hipertensiunea arterială și care sunt factorii de risc cu care te poți confrunta, ai nimerit în locul potrivit.

 

Echipa Eden Line ți-a pregătit un scurt ghid care are rolul să-ți anihileze orice nelămuriri referitoare la hipertensiune, cunoscută și ca tensiune arterială crescută sau mare.

 

Iată tot ce trebuie să știi despre hipertensiune pentru siguranța ta și a celor dragi!

 

Ce este o hipertensiune arterială?

 

Conform definițiilor medicale, sintagma hipertensiune arterială se referă la fluxul de sânge pompat de inimă care exercită o presiune ridicată asupra pereților arteriali. 

 

Această presiune incontrolabilă are implicații neplăcute cum sunt anumite boli cardiovasculare, insuficiența renală sau accidentele vasculare cerebrale.

 

Este normal ca această tensiune arterială să crească atunci când depui un efort fizic intens pentru că ai nevoie ca fluxul de sânge transmis către celule să fie unul oxigenat. 

 

De asemenea, dacă știi că ai probleme cu anxietatea, creșterea tensiunii în urma unui atac de panică este inevitabilă pentru că mesajul transmis de creierul tău este cel de pericol generat de diverse cauze mai mult sau mai puțin subiective.

 

În mod normal, în timpul somnului și în momentele în care experimentăm relaxarea, tensiunea arterială scade. E important să înțelegi că nu există o tensiune arterială constantă și că aceasta poate varia și în funcție de activitățile și stările pe care le ai pe parcursul unei zile. În această situație, fluctuațiile de tensiune nu sunt un semn de îngrijorare.

 

De regulă, valorile tensiunii înregistrate la un adult sunt de 140/90 mm Hg.

 

Dacă această tensiune arterială crește brusc, fără să fie generată de un efort sau de o stare anxioasă, atunci e momentul să devii precaut. Apelează la un medic care îți va supraveghea fluctuațiile de tensiune pe parcursul a minim trei săptămâni. În urma măsurătorilor, diagnosticul îți va fi stabilit și comunicat de către medic.

 

Care sunt factorii de risc în caz de hipertensiune arterială?

 

Există anumiți factori de risc care declanșează creșterea tensiunii arteriale. Este bine să-i cunoști, dar trebuie să fii conștient că o serie dintre ei sunt incontrolabili, fiind moșteniți. 

 

Iată-i!

Factori controlabili

Factori incontrolabili

anxietate și stres;

vârsta;

diabetul;

sexul;

consum excesiv de alcool;

strămoșii afro-africani;

consum exagerat de sare;

istoricul familial.

sedentarism și obezitate;

 

consumul de tutun.

 

 

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

 

În condițiile în care hipertensiunea arterială este însoțită de următoarele senzații și simptome, e clar că nu poți confrunta singur situația și ai nevoie de ajutorul unui medic.

  • sângerări nazale (epistaxis) care durează mai mult de 5 minute;
  • stare de amețeală;
  • amorțeală sau paralizie a unei părți a corpului;
  • alterarea stării de conștință prin confuzie, letargie, delir, halucinații;
  • incapacitatea de a te exprima clar;
  • slăbiciune și stare de leșin;
  • tulburări de vedere;
  • palpitații și dureri în zona toracică;
  • durere de cap (cefalee) acută sau neobișnuită;
  • accelerarea ritmului cardiac (tahicardie).

 

Metode eficiente pentru combaterea hipertensiunii arteriale

 

În primul rând, nu omite de pe lista ta o vizită la un medic care îți va prescrie tratamentul medicamentos adecvat sau îți va propune remedii pentru tensiunea mare, în funcție de caz.

 

Următorul pas ține 100% de tine pentru că presupune schimbarea totală a modului de viață. În caz de hipertensiune arterială, se impune renunțarea progresivă la consumul de tutun și de alcool. 

 

De asemenea, sarea trebuie eliminată pe cât posibil din alimentație. Ține cont că și felurile de mâncare prăjite în ulei pot fi la fel de nocive. Cel mai bine este să alegi o dietă echilibrată, bazată pe carne slabă, cereale integrale, fructe și legume proaspete sau preprate la cuptor.

 

Pentru succes scontat, merită să completezi alimentația și cu suplimente nutritive care țintesc ameliorarea problemei tale și reglarea tensiunii. Unul dintre suplimentele care îți pot fi de ajutor este Omega Essential, care valorifică acizii grași extrași din uleiul produs din semințe de in.

 

Omega Essential este o alegere bună pentru orice tip de regim alimentar, inclusiv pentru dietele vegetariene. În plus, acest supliment joacă un rol important în echilibrarea sistemului nervos și reducerea stărilor de oboseală. 

 

Acidul gras Omega 3 inclus în compoziția suplimentului îmbunătățește oxigenarea celulară, dar previne și infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale. Reglarea hipertensiunii arteriale este un alt beneficiu important adus de Omega Essential. De asemenea acest supliment nutritiv conține și Omega 6 și Omega 9 pe lângă acidul gras Omega 3.

 

La fel de eficient este și suplimentul nutritiv cu extract de Ulei de usturoi care este renumit de mii de ani pentru reglarea hipertensiunii arteriale, dar și prevenirea unor boli cardiovasculare.

 

Pe lângă toate aceste măsuri, nu uita să combați tendința spre sedentarism. Este important să faci mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Alege activități accesibile care nu te epuizează fizic. Exemplele bune se referă la plimbările liniște prin parc, mersul cu bicicleta sau chiar înotul. Medicii spun că mersul pe bicicletă face minuni pentru inimă.

 

Vezi și articolul nostru despre remedii pentru tensiunea arterială scăzută, numită și hipotensiune.

 

Sperăm că micul nostru ghid îți este de folos și vei știi cum să acționezi în viitor. Până data viitoare, trăiește sănătos și bucuros!

 

 

SUPLIMENTE NUTRITIVE RECOMANDATE

 

 

 

 

Obține 20% reducere!

 

Înscrie-te ca membru Eden Line și primești 20% reducere la toate produsele noastre, pe viață.

 

Click aici-> Mă înscriu!